Design Cultural

Putem defini Designul Cultural ca fiind acea creație contemporană a cărei formă, cromatică sau simbolistică sunt inspirate din cultura populară.  Valorificarea moștenirii culturale, la care suntem martori în ultimii ani, se face în funcție de pricepere și interese. Mulți dintre pasionații de etnografie, limitându-se la o interpretare sumară a acesteia, pierd din vedere tocmai esența ei. Să vedem în etnografie doar detaliile de formă, cromatică și, cel mult, tehnică cred că este o greșeală de abordare a acestui domeniu de studiu extrem de ofertant. Cred că dacă analiza vizuală rămâne singurul criteriu de evaluare, ea va fi întotdeauna incompletă, deoarece contextul ar trebui să dea tonul unui astfel de proces. 

În crearea obiectelor de inspirație „culturală” putem vorbi de două abordări. Pe de o parte avem reproducerea fidelă a unor piese vechi prin folosirea unor materiale, cromatici și tehnici de lucru cât mai apropiate de cele ale originalului. Aceste reproduceri nu pot fi numite creații deoarece ele se fac prin copiere, singurul aport al creatorului fiind de ordin meșteșugăresc prin reeditarea tehnicii de lucru. Asta nu înseamnă că reproducerea unei piese vechi  este mai puțin meritorie ci înseamnă doar că nu vorbim despre un act de creație ci despre unul de execuție, în care fiecare pas este ghidat de forma canonică originală. Cea de-a doua abordare este exploatarea creativă a unor modele vechi prin  preluarea de motive decorative, croieli, tehnici de lucru sau asocieri cromatice de pe obiecte cu valoare etnografică și adaptarea lor pentru realizarea unei  piese contemporane. Fie că este vorba de vestimentație, mobilier, bijuterii, textile de casă și  decorațiuni interioare sau accesorii, principiul este același.

Două posibile întrebări pe care ar trebui să mi le pun atunci când vreau să produc sau să cumpăr un obiect cu un design cultural, ar putea fi acestea: Ce doresc să exprim prin acest obiect? sau Ce semnificații are acest obiect pentru mine? Dacă nu pot răspunde la aceste întrebări obiectul meu, creat sau cumpărat, rămâne doar un obiect, gol de „conținut”.

Lucia Brad – Paraschivescu

martie 2018

Lucia Brad 2
LuciaBrad 14
LuciaBrad 9
Lucia Brad 1
LuciaBrad 13
LuciaBrad 10
LuciaBrad
Lucia Brad 10
LuciaBrad 6
Lucia Brad 17
Lucia Brad 29
LuciaBrad 11
Lucia Brad 31
Lucia Brad 24
LuciaBrad 8
Lucia Brad 9
Lucia Brad 6
Lucia Brad 1 1
L. Brad 2
Lucia Brad 8
Lucia Brad 21
Lucia Brad 20
Lucia Brad 19
Lucia Brad 3
Lucia Brad 18
Lucia Brad 11
Lucia Brad 7
L. Brad
LuciaBrad 4
1 LuciaBrad 1
Lucia Brad 15
LuciaBrad 2
1 LuciaBrad 3